Image and video hosting by TinyPic

" SEIRING MENERAJUI INSAN PERKASA "

Image and video hosting by TinyPic

Saturday, January 5, 2013

FAQs | Isu Penutupan Klinik Panel Untuk Pelajar Pada Waktu Pejabat

Q : Mengapa pihak Universiti mengambil keputusan untuk menutup Klinik Panel di dalam waktu pejabat?

Merujuk kepada hasil Mesyuarat Jawatankuasa Pengurusan Universiti Bil. 23/2012 yang bertarikh 7 Ogos 2012 , penutupan Klinik Panel untuk pelajar di dalam waktu pejabat adalah untuk meningkatkan fungsi Klinik  Unit Kesihatan Pelajar, HEP   sebagai Klinik Panel USIM untuk perkhidmatan pesakit luar kepada pelajar dan kakitangan yang berkelayakan. Oleh itu, sekiranya pelajar memerlukan rawatan ketika waktu pejabat, mereka perlu mendapatkan rawatan tersebut di Klinik  Unit Kesihatan Pelajar, HEP   sahaja  berkuatkuasa mulai Semester II, 2012/2013.

Disamping itu, kos perbelanjaan USIM untuk membayar  kos rawatan pelajar kepada Klinik Panel adalah sangat tinggi. Jadi, pihak universiti mengambil keputusan untuk mengurangkan kos tersebut dengan meningkatkan fungsi  Klinik  Unit Kesihatan Pelajar, HEP sebagai  Klinik Panel USIM  dengan cara segala kos rawatan pelajar akan dibayar kepada  Klinik Panel USIM . Hasil dapatan tersebut akan dijana kembali  untuk kegunaan aktiviti-aktiviti pelajar yang lain. Dengan kata lain, keuntungan yang didapati akan memberi manfaat yang lebih baik kepada pembangunan universiti sendiri.Q  : Sekiranya Klinik  Unit Kesihatan Pelajar, HEP dinaikkan fungsi  sebagai Klinik Panel USIM, adakah prosedur mendapatkan rawatan juga berbeza?

Ya, prosedurnya adalah sedikit berbeza seperti sebelum ini iaitu pelajar perlu mengisi borang sepertimana rawatan di klinik panel Q  :  Isu penutupan ini seolah-olah menarik balik kemudahan yang disediakan kepada pelajar sedangkan kami membayar setiap sem untuk kos rawatan tersebut.

Memang benar pelajar perlu membayar sebanyak RM 50 untuk setiap sem, namun perlu diingatkan bahawa kos tersebut hanyalah sedikit sahaja berbanding dengan kos yang perlu ditanggung oleh pihak universiti. RM50 yang dibayar oleh pelajar boleh dinisbahkan untuk dua kali rawatan melibatkan  kes-kes yang ringan sahaja. Namun, tedapat kes-kes yang berat seperti kemalangan ataupun sakit yang lebih kronik yang mana  pihak universiti perlu menanggung kos tersebut dengan belanja yang lebih besar.


Q : Kedudukan Unit Kesihatan Pelajar, HEP  yang agak jauh daripada bangunan-bangunan  akan menyukarkan kami untuk ke sana.

Pihak kami memahami kesukaran pelajar untuk mendapatkan rawatan kerana kedudukan yang agak jauh dan kemudahan pengangkutan yang kurang. Oleh itu, kami akan sedaya upaya untuk cuba mendapatkan pengangkutan seperti Shuttle Bus ataupun van bagi memudahkan pergerakan pelajar. Hasil keputusannya akan dimaklumkan kemudian.Q : Bagaimana jika kami terpaksa pergi mendapatkan rawatan di Klinik Panel semasa  waktu pejabat, adakah kami perlu mengeluarkan wang sendiri untuk membayar kos rawatan tersebut?

Ya, pelajar perlu membayar sendiri kos rawatan tersebut sama seperti pesakit luar yang lain.Q : Bagaimana jika kami pergi mendapatkan rawatan di Klinik Panel selepas daripada waktu pejabat? Adakah kami dikenakan bayaran atau universiti akan menanggungnya?

Sekiranya di luar waktu pejabat, pihak universiti akan menanggung kos rawatan tersebut seperti sebelum ini.Q : Apakah kelebihan yang kami akan dapat sekiranya kami mendapatkan rawatan di Klinik Panel USIM?

Biasanya, kos rawatan yang ditanggung oleh pihak universiti di Klinik Panel adalah tidak melebihi RM 30. Sekiranya berlebihan, pelajar dikehendaki membayar sendiri bakinya,. Namun, kami sedang berusaha untuk memohon agar kos rawatan di Klinik Panel USIM tidak mempunyai  hadnya, Dalam erti kata lain, pihak universiti akan menanggung semua kos rawatan pelajar tersebut tanpa perlu mengeluarkan belanja sendiri. Namun hal ini masih diperingkat permohonan , keputusan muktamadnya akan dimaklumkan kemudian.Q : Adakah kualiti yang diberikan Klinik Panel USIM sama seperti kami mendapatkan rawatan di Klinik Panel?

Ya, kualiti kita adalah setanding dengan rawatan di Klinik Panel. Dalam masa yang sama, pihak kami dalam usaha untuk meningkatkan lagi kualiti perkhidmatan kepada pelajar dan kakitangan.  Oleh itu, pihak kami telah meminta MPP untuk membuat satu tinjauan dan maklum balas daripada pelajar berkenaan perkhidmatan kami sebelum ini.
InsyaAllah, hasil tinjauan dan maklum balas tersebut nanti akan diteliti untuk kami terus memperbaiki mutu perkhidmatan kami dari semasa ke semasa. Q : Kenapa penguatkuasaan peraturan  ini hanya melibatkan kampus USIM Nilai sahaja sedangkan Kampus Pandan Indah tidak terlibat?

Kampus Pandan Indah tidak terlibat dalam penguatkuasaan peraturan ini adalah kerana mereka tidak mempunyai kemudahan Klinik seperti di Nilai. Fasiliti di sana juga kurang berbanding di kampus Nilai. Oleh itu, mereka terpaksa mendapatkan rawatan di Klinik Panel untuk jaminan rawatan yang lebih baik. 


Pihak kami mengalu-alukan sebarang cadangan daripada para pelajar untuk penambahbaikan kualiti perkhidmatan pada masa akan datang. Sila salurkan cadangan anda melalui Online Complaint Form (sila klik sini). Terima kasih.3 ulasan:

 1. maknanya,pada waktu malam, klinik HEP akan dibuka? terima kasih

  ReplyDelete
 2. Klinik HEP hanya dibuka pada waktu pejabat. Utk waktu malam, boleh pergi ke Klinik Panel. Caj tak akan dikenakan.

  ReplyDelete
 3. https://drive.google.com/file/d/0B6ut4qmVOTGWMkJvbFpZejBQZWM/view?usp=drivesdk

  Web: almawaddah.info

  Salam


  Kepada:

   

  Redaksi, rektor dan para akademik


  Per: Beberapa Hadis Sahih Bukhari dan Muslim yang Disembunyikan


  Bagi tujuan kajian dan renungan. Diambil dari web: almawaddah. info

  Selamat hari raya, maaf zahir dan batin. 


  Daripada Pencinta Islam rahmatan lil Alamin wa afwan

  ReplyDelete